Maatregelen in verband met Corona voor zwangeren

In verloskundig samenwerkingsverband ‘VSV de Slinge’ hebben wij dagelijks overleg over de laatste stand van zaken in onze regio. We vinden het belangrijk dat iedere zwangere dezelfde hoogwaardige zorg ontvangt, ongeacht waar je onder controle bent. Voorlopig kunnen we alleen de medisch noodzakelijke zorg leveren. Dit zijn afspraken die in het hele land gemaakt zijn.

We verzoeken je om de afspraken alleen te bezoeken, dus zonder partner en/of kinderen.
Het controleschema er als volgt uit:
  • Telefonisch intakegesprek rond 9-10 weken zwangerschap
  • Termijnecho rond 10-12 weken zwangerschap
  • Telefonische uitleg van de prenatale onderzoeken (NIPT, combinatietest, 20 wekenecho)
  • Controle rond 16 weken zwangerschap
  • 20 wekenecho rond 19 weken zwangerschap
  • Telefonische afspraak rond 22 weken zwangerschap
  • Controle rond 27, 31, 35, 37, 39, 40 en 41 weken zwangerschap
Voor bepaalde medische indicaties is er een ander schema. Dit wordt met je besproken als dat voor jou van toepassing is. Groeiecho’s vinden op indicatie plaats bij de controles van 31-32  en 35-36  weken. De vroege echo (rond 8 weken) wordt niet meer standaard ingepland. De OGTT (suikertest) zal voorlopig niet worden afgenomen.

Na aanmelding op de polikliniek van het Slingeland Ziekenhuis  bij een nieuwe zwangerschap of bij een verwijzing naar de gynaecoloog, krijg je een e-mail met daarin een link naar Mijn Slingeland. We vragen je een intakeformulier in te vullen voor je afspraak. Deze informatie gebruiken wij tijdens de (telefonische) afspraak. Informatie over werkwijze Mijn Slingeland vind je hier: https://www.slingeland.nl/mijnslingeland.  
Betrouwbare informatie passend bij jouw persoonlijke situatie en de zwangerschapsduur vind je in ZwApp. ZwApp is een medische app van ons ‘VSV de Slinge’. Ben je net zwanger dan is het belangrijk om de informatie over de screening naar down-, edwards- en patausyndroom en de 20 wekenecho te lezen. Dit wordt besproken bij de telefonische afspraak na de termijnecho. ZwApp is te downloaden in de appstore of Google playstore.

Wanneer je bevalt in het ziekenhuis mag er voorlopig maar 1 persoon bij de geboorte zijn en de uren na de bevalling. Dus ook kraamvisite is helaas niet welkom in het ziekenhuis. Deze maatregelen zullen gelden tot nadere orde. We sluiten niet uit dat deze maatregelen nog verder worden aangescherpt. Het ziekenhuis belt met een anoniem telefoonnummer. Houd de website en social media van het VSV de Slinge in de gaten voor de laatste updates over de zorg (Instagram @vsv_de_slinge en Twitter @VSV_DeSlinge). Op de website van de beroepsvereniging van gynaecologen  vind je de veel gestelde vragen rondom het coronavirus en zwangerschap https://bit.ly/2J80Yr9.

We zijn ons bewust dat deze strikte maatregelen consequenties geven in deze bijzondere  periode van zwangerschap en geboorte. Ook begrijpen we dat dit teleurstelling met zich mee kan brengen. Tegelijkertijd zijn deze maatregelen ook noodzakelijk om goede zorg te kunnen waarborgen. We vertrouwen op je begrip.

Met vriendelijke groet,
Het verloskundig team ‘VSV de Slinge’