Remifentanil, nieuwe methode voor pijnstilling tijdens de bevalling

Er zijn verschillende manieren om de pijn bij een bevalling te verzachten.Tijdens de bevalling maakt je lichaam zelf pijnstillers aan, dit zijn endorfines. Daarnaast kun je door het aannemen van verschillende houdingen, massage of warmte van bijvoorbeeld douche, bad of kruik de pijn van de weeën vaak beter opvangen.  Kies je voor pijnstilling met medicijnen, dan beval je in het ziekenhuis en heb je de keuze uit een ruggenprik (epiduraal anesthesie), een injectie met een morfine-achtig medicijn (pethidine) en nu ook een infuus met een morfine-achtig medicijn: remifentanil.

Patient Controlled Analgesia (PCA)

Sinds enige tijd wordt remifentanil gebruikt voor pijnstilling tijdens de bevalling. Remifentanil is een morfine-achtig medicijn wat wordt toegediend via een slangetje in de arm (infuus), dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit te veel kunt geven en omdat je het middel zelf kunt toedienen, heb je controle over de pijnbestrijding. Deze methode wordt Patient Controlled Analgesia (PCA) genoemd.
Voor- en nadelen
Remifentanil werkt snel, al na 1 minuut, en heeft een zeer korte afbraaktijd vergeleken met pethidine. Er zijn enkele studies gepubliceerd die aangeven dat remifentanil beter werkt dan pethidine en ook veiliger is voor het kind. Remifentanil werkt minder goed dan een ruggenprik en na 4 uur begint het effect mogelijk minder te worden. Bij de keuze welke methode van pijnstilling het meest effectief zal zijn, wordt hier rekening mee gehouden. Een nadeel van remifentanil is dat je je suf, slaperig of duizelig kunt voelen en hierdoor vaker op bed blijft liggen. Een andere bijwerking die kan optreden is een verlaging van het zuurstofgehalte in het bloed, wat snel verholpen kan worden door extra zuurstof te geven via een kapje op uw neus en mond. Of door de toediening van remifentanil te stoppen of de dosering te verlagen.

Ruggenprik
De ruggenprik staat bekend de meest effectieve pijnstiller tijdens de bevalling. De meeste vrouwen (95%) voelen helemaal geen pijn meer tijdens de weeën met een ruggenprik. Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor het kind of het geven van borstvoeding. Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee. De anesthesioloog brengt onder plaatselijke verdoving onder in je rug een naald aan. Daarbij moet je je rug bol maken en zo stil mogelijk blijven liggen of zitten (ook tijdens de weeën). Via de naald wordt een dun, soepel slangetje in je rug gebracht. De naald gaat er weer uit, het slangetje blijft zitten. Door dit slangetje krijg je tijdens de hele bevalling pijnstillende medicijnen toegediend. Binnen 15 minuten voel je geen pijn meer.
Nadeel van de ruggenprik is dat je niet rond kunt lopen of staan en dat je niet meer voelt dat je moet plassen zolang de verdoving werkt. Daarom wordt een slangetje in de blaas (= catheter) gebracht zodat de blaas wel leeg blijft.  Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Soms krijg je dan voor de zekerheid antibiotica. Er is een kans dat je kindje na onderzoek door de kinderarts wordt opgenomen op de kinderafdeling en ook wordt behandeld met antibiotica. Je kunt jeuk krijgen door de gebruikte medicijnen in de ruggenprik.

Pethidine
Pethidine is ook een morfine-achtig medicijn en wordt gegeven door middel van een injectie in de bil of bovenbeen.  Pethidine werkt binnen een half uur, maar het neemt de pijn van de weeën niet helemaal weg. Het verdooft volgens veel vrouwen wel de ergste pijn, ongeveer 50% van de vrouwen is tevreden over het pijnstillende effect. Veel vrouwen worden er wat suf/ slaperig van. Pethidine werkt 2 tot 4 uur. Nadeel van pethidine is dat je kindje na de geboorte suf kan zijn door de pethidine en het meer moeite heeft met ademhalen. Als het kindje hier last van heeft, krijgt het een injectie met een ander medicijn. Vanwege deze bijwerkingen voor je kind wordt pethidine niet meer gegeven aan het eind van de ontsluitingsfase.
Wil je meer lezen over omgaan met pijn bij de bevalling en de keuzes die je daarbij kunt maken kijk dan eens naar: