Caroline Jongen

Naam:     Caroline de Jongen        
Werkzaam bij: Verloskundigenpraktijk Nona
Functie/beroep: Verloskundige

Het was 1979, ik was 15 jaar en hield het net geboren kindje van mijn nichtje in mijn armen. Toen wist ik het, vanaf dat moment wilde ik verloskundige worden. En zo is het ook gegaan, tijdens de Vroedvrouwen school in Heerlen ging mijn onzekerheid over in zelfvertrouwen. Ik herinner me de woorden van een docent nog tegen een verpleegster “je boft, als het moeilijk wordt,  vannacht heb je Caroline”. Dat deed me zo goed in die jaren, ik de perfectionist.
Al snel kwam ik in een vreemde wereld terecht, de Achterhoek. Voor mij geboren en getogen Zuid-Limburgse een volledig nieuwe en onbekende wereld. Dan was ik op het platteland bij een bevalling bij een boerin, dan verstond ik haar echt niet. “Deurgoan deerne” zei de boer dan, of bij de protestantse families, waar alles toch echt heel anders ging dan “bij ons in het katholieke Limburg”, tanden op elkaar en doorzetten,  maar gelukkig is bevallen een universele taal.
Sinds een paar jaar maak ik ook echo’s in de praktijk, een hele leuke welkome afwisseling en binnenkort komt er weer een nieuw onderdeel bij: anticonceptie voor vrouwen na de bevalling. Samen met drie opgroeiende tieners, een prachtige LAT relatie, Argentijnse tango, bestuurslid van EVA is het leven nooit saai.
Nu na bijna 25 jaar geniet ik nog steeds van een mooie (thuis)bevalling. Het nieuw geboren leven is en blijft een wonder voor mij.