Roelande Kuiperij

Naam:   Roelande Kuiperij   
Werkzaam bij:  Verloskundigenpraktijk Nona, team roze
Sinds:  Juli 2001 (toen nog Vita Nova)
Beroep/functie:  Verloskundige
Opleiding en ervaring:  Kweekschool voor Vroedvrouwen, Amsterdam

In 1997 ben ik begonnen met de opleiding tot verloskundige in Amsterdam. Ik ben getrouwd met Janwillem en onze dochter Shalomé was toen ik begon met de opleiding ruim een jaar oud. De combinatie kind/fulltime opleiding was best pittig (vooral voor mijn man als ik weer eens dagen weg was voor een stage), maar absoluut de moeite waard. Een paar maanden na mijn afstuderen in 2001 is onze zoon Jonathan geboren.
Beide keren ben ik thuis onder begeleiding van de verloskundige bevallen. Alhoewel bevallen nooit mijn hobby zal worden (ik lees liever of loop hard), vond ik het twee heel bijzondere ervaringen die ik me nu, jaren later, nog als de dag van gisteren kan herinneren. Het heeft me er in mijn werk bewust van gemaakt hoeveel impact een zwangerschap en een bevalling hebben. Daarom vind ik het heel belangrijk om hier een gebeurtenis van te maken waar vrouwen en hun partner achteraf met een goed gevoel op terugkijken.

Het mooist is natuurlijk een ongecompliceerde zwangerschap en een bevalling met zo min mogelijk ingrepen, maar als er toch complicaties optreden en er meer hulpmiddelen nodig zijn is het de kunst om ook dáár een goede ervaring van te maken. Een bevalling is geen doel op zich, het gaat erom dat zowel moeder als kind het goed doorstaan.

Naast het 'gewone' werk, namelijk de diensten en de spreekuren, komt er in een eigen praktijk veel meer bij kijken. Zo maak ik bijvoorbeeld het rooster, zorg ik voor de declaraties (ook belangrijk...), begeleid ik stagiaires en ben ik lid van Verloskundig SamenwerkingsVerband de Slinge, de regionale Kring van verloskundigen en het echocentrum EVA.
Gemiddeld heb ik één dag in de week spreekuur en ongeveer twee keer 24 uur dienst, maar met alle bijkomende taken en vergaderingen gaat er best een hoop tijd in zitten. Ik vind het wel heel leuk om daar de uitdaging in te zoeken en mezelf op die manier te blijven ontwikkelen.